Högt blodsocker vid typ 2-diabetes påverkar kärlen i kroppen och kan på lång sikt leda till att blodkärlen tar skada. På längre sikt riskerar diabetes ge ateroskleros, åderförfettning, vilket påverkar de blodförsörjande organen.

Skador på blodkärlens väggar ökar uppkomsten av blodfetter i blodkärlen, vilket med tiden orsakar förträngningar som begränsar blodflödet.

Ett minskat blodflöde innebär att en mindre mängd syrerikt blod kan levereras till organ och muskler, vilket kan orsaka bröstsmärtor och svaghet i benen.
Högt blodsocker kan också få blodet att klumpa ihop sig och bilda blodproppar. Blodproppar kan även bildas när blodfetter täpper till en artärvägg.
När blodproppar orsakar fullständig blockering av blodkärlen kan det leda till hjärtinfarkt eller stroke.
Högt blodtryck och högt kolesterol ökar risken för uppbyggnad av fettmaterial i blodkärlen.

Riskfaktorer som kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar

 
Högt blodtryck

Högt blodtryck

Högt blodtryck ökar belastningen på hjärta och blodkärl. Om blodkärlen försvagas genom åderförfettning kan den ökade belastningen leda till att blodkärlen brister eller släpper igenom en blodpropp i blodflödet.
Rökning

Rökning

Rökning kan också orsaka skador på blodkärlens väggar, som i sin tur kan leda till uppbyggnad av fettmaterial i artärerna. Dessutom innehåller cigaretter kemikalier som höjer blodtrycket och minskar mängden syre i blodet - vilket innebär att hjärtat måste arbeta hårdare för att pumpa runt blodet i kroppen.
Kolestrol

Kolestrol

Höga nivåer av kolesterol ökar risken för fettuppbyggnad i artärerna.
Fetma

Fetma

Fetma ökar både blodtryck och kolesterolnivåer